top of page

O B I E C T I V E   T U R I S T I C E

Poiana Narciselor

 

Localizata in partea centrala a Muntilor Trascaului, Rezervatia Naturala Poiana Narciselor se afla in aproapierea masivului Piatra Cetii. Poiana Narciselor se afla la altitudinea de 950 de metri. Suprafata acesteia este usor inclinata, iar zona pe care se desfasoara este cuprinsa intre cumpana de ape dintre Valea Cetii si Valea Galzii, situata intre doua varfuri impunatoare, Piatra Cetii si Fulgeriste.

Este o rezervatie botanica ce conserva o specie ocrotita de mare efect peisagistic, narcisa (Narcissus stellaris), numita de localnici rusculita sau lusca.

 

Poiana Narciselor impresioneaza prin frumusete si puritate, zona pe care se intinde desfasurandu-se pe o suprafata de un hectar. Zona este situata pe etajul padurilor de fag care, treptat, au fost inlocuite cu pajisti secundare, pe post de pasuni. Asimetria pronuntata a culmii este data de puternica inclinare a versantului opus Vaii Galzii, pe unele portiuni avand chiar si abrupturi stancoase.

 

Clima este tipic montana, valoarea medie a temperaturii fiind de aproximativ 8°C datorita pozitionarii in marginea de est a Muntilor Apuseni, unde efectele de foehn sunt resimtite.

Rezervatia Naturala Poiana Narciselor

Legenda spune ca Pasarea Maiastra a poposit intr-o poiana de langa Piatra Cetii pentru a anunta sarbatorile anului. Cativa ciobani au zarit-o si au hotarat sa o prinda pentru a-si impodobi palariile lor cu penele colorate ale acesteia, insa cand s-au apropiat de ea, pasarea le-a vorbit pe graiul oamenilor si i-a rugat sa o crute, promitandu-le ca va umple poienile cu penele ei in fiecare an. Ciobanii i-au dat drumul si pasarea a zburat spre Muntele Gaina, scuturandu-se in zbor de pene astfel incat, de atunci si pana in zilele noastre, poienile sunt pline de frumoase narcise.

 

Accesul spre Poiana Narciselor se realizeaza din DN1 Alba Iulia - Aiud prin Galda de Jos, pe DJ107 K urmandu-se drumul spre Poiana Galzii, iar in final pe o poteca de munte se urca spre versantul Piatra Cetii. Accesul se poate face si pe 'Drumul Narciselor', urmand marcajul cu cruce galbena, ce porneste inca din capatul din aval al Cheilor Rametului.

Rosia Montanã

 

Rosia Montanã este o localitate minierã din muntii Apuseni, situatã la micã distantã de orasele Abrud si Campeni judetul Alba. Nu se prezintã aici intreaga poveste cu aurul, certurile parlamentare si etc. ci numai cateva cuvinte despre Rosia Montana ca obiectiv turistic, mai exact cateva elemente despre vechea carierã de unde se extragea aurul in trecut.

La intrarea in sat se remarca faptul ca pe strada umbla doar oameni imbracati in mineri si nimeni altcineva. Pentru a merge la vechea cariera trebuie sa treci de primaria din sat, iar la un moment pe partea stanga a soselei se afla un indicator catre Piatra Corbului. Mergand in directia indicata, dupa aproximativ 15 minute de mers cu masina pe un drum forestier, se ajunge la vechea cariera.

 

Totul pare sinistru, masinarii vechi uitate de lume si lasate sa cada prada stihiilor naturii, nici urma de om pe tot traseul, peste tot numai indicatoare cu 'stop', 'trecerea interzisa', 'pericol de accident'. Pot fi ignorate acele indicatoare si pana la urma se poate ajunge la cariera, se pot face poze si se pot lua de acolo si cateva pietricele ca amintire, poate cine stie sunt pline de aur.

Rosia Montanã

bottom of page