top of page

M O N U M E N T E   I S T O R I C E

M0NUMENTE ISTORICE DIN SATUL CETEA

Biserica ortodoxã de zid 'Nasterea Maicii Domnului' din Cetea

La Cetea sunt doua biserici, una ortodoxa si celalta catolica, si o cladire mai mica. Acesta din urma a fost o data o mica Biserica Ortodoxa a satului (Bisericuta) si a fost, probabil, construita de Mihail Viteazul. Dupa ce a gazduit scoala din sat, acum adaposteste Muzeul Satului Cetea.

 

Cladirea bisericii catolice este cea mai veche cladire de piatra, a fost construita in jurul anului 1400 si a fost folosita de populatia locala maghiara.  Biserica ortodoxa cu hramul 'Nasterea Maicii Domnului' a fost construita intre anii 1800-1811 (hram 8 Septembrie). Piesa cea mai remarcabila pe care o adaposteste este masa altarului, bogat impodobita cu un decor vegetal sculptat. 

Biserica ortodoxã 'Nasterea Maicii Domnului' din Cetea

Obelisc, primul si al doilea rãzboi mondial, Cetea

Monumentul este de tip obelisc si se afla amplasat in cimitirul Bisericii Ortodoxe din satul Cetea. Obeliscul a fost dezvelit in anul 1971, pentru cinstirea memoriei eroilor satului cazuti in cele doua razboaie mondiale.

 

Sub acest monument, de ziua eroilor, dupa oficierea Sfintei Liturghii se face parastas pentru eroii satului, apoi se face apelul acestora la care raspund sotiile, copii si nepotii celor care si-au dat viata pentru independenta, integritatea si demnitatea poporului roman si a bisericii stramosesti.

 

Monumentul este realizat din ciment, mozaic si marmura, fiind ridicat prin staruinta locuitorilor satului. Pe placa de marmura de pe fatada obeliscului se afla doua inscrisuri: 'Ridicat in cinstea eroilor cazuti pentru apararea patriei, 1914-1918, 1941-1945' si 'Ridicat prin parinti, sotii, copii si frati'.

Monumentul de tip obelisc din Cetea

Muzeul Satului din Cetea

Muzeul Satului din Cetea gazduieste diverse exponate din cele mai vechi timpuri: haine traditionale, tablouri si icoane pe sticla si diverse unelte. Tipic pentru costumele nationale locale este compozitia de culoare in alb si negru.

 

Totul este frumos si fin realizat si din cand in cand colectia se extinde. Se gasesc aici ustensile artizanale vechi, dintre care unele se mai utilizeaza si astazi. 

 

La Cetea, orice gospodarie se face remarcata prin obiecte traditionale autentice: tesaturi si broderii, oale, farfurii, ulcioare de lut, obiecte impletite si altele. Fala oricarui locuitor cetean sunt straiele populare lucrate din materiale tesute in razboi si impodobite cu motive specifice. Fiecare gospodarie are o poveste a ei, iar pentru a o descoperi nu trebuie decat sa raspundeti provocarii noastre. 

Muzeul Satului Cetea

Va invitam sa calatoriti in timp, trecand prin cateva secole si sa descoperiti aici, singuri sau cu ajutorul nostru, un mod de viata transilvan care-l include, sub aceleasi vremuri pe un vecin, pe celalalt, pe cel diferit si totusi atat de asemanator, prin traditii si obiceiuri.

bottom of page