top of page

M O N U M E N T E   I S T O R I C E

Mãnãstirea Ramet, secolul al XIII-lea

Manastirea Ramet se numara printre cele mai importante lacasuri sfinte de pe teritoriul judetului Alba, fiind localizata pe Valea Geoagiului sau Valea Manastirii, in comuna Ramet, aflata la o distanta de aproximativ 20 km de Galda de Jos. Ridicata la poalele Muntilor Trascau, la intrarea in Cheile Rametului, manastirea se bucura de un cadru natural linistit, plin de peisaje inedite.

 

Importanta acestei manastiri este data in primul rand de vechimea sa, acest lacas numarandu-se printre cele mai vechi din intreaga regiune a Transilvaniei. Se pare ca acesta manastire a fost ridicata inainte de anul 1337, an din care dateaza una dintre picturile interioare ale sale. Manastirea Ramet este o manastire de maici, unde isi duc in prezent o existenta linistita aproximativ 95 de vietuitoare care si-au dedicat viata lui Dumnezeu.

 

Lucrurile nu au stat insa asa din totdeauna. La fel ca majoritatea lacasurilor sfinte de pe intreg teritoriul romanesc, si aceasta manastire a avut un trecut zbuciumat, fie din cauza imprejurarilor istorice, fie din cauza conditiilor naturale. Desi nu sunt documente oficiale care sa ateste data infintarii cladirii, traditia spune ca prima manastire de aici a fost ctitorita de doi calugari, Ghenadie si Romulus, in jurul anului 1214. Singura metoda de a afla date certe despre vechimea lacasului a fost reprezentata de identificarea datei din care dateaza majoritatea picturilor interioare.

Conform putinelor date istorice existente, se pare ca pe o perioada ce a durat aproximativ 100 de ani, manastirea a fost parasita. Evenimente destul de neplacute au fost insemnate in istoria manastirii in anul 1762, cand cladirea a fost bombardata si distrusa in mare parte.

 

De suferit a avut si in timpul dominatiei habsburgice, cand a fost de mai multe ori avariata. In ciuda tuturor stricaciunilor pe care le-a suferit de-a lungul timpului, aceasta a fost unul dintre cele mai importante centre ortodoxe din Transilvania.

 

Cea mai importanta restaurare de la Manastirea Ramet a avut loc intre anii 1987–1989, cand biserica veche a fost restaurata total, a fost renovata staretia, au fost ridicate cateva chilii si a fost construita in anul 1982 si biserica noua Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel.

Manastirea Ramet

Pictura bisericii a fost realizata in tehnica fresca, in 10 etape, in care au fost realizate diverse scene importante din Biblie, ce sunt in prezent ilustrate pe zidurile interioare ale manastirii. Ambele lacasuri au o arhitectura tipica pentru traditia bizantina, careia i se adauga si influente gotice.

 

Un prilej perfect de sarbatoare pentru credinciosii sositi la Manastirea Ramet este reprezentat de zilele in care ansamblul arhitectural isi sarbatoreste hramurile. Manastirea veche are trei hramuri: la Izvorul Tamaduirii, la Nasterea Maicii Domnului si la Sfantul Nicolae, iar biserica noua are doua hramuri, Adormirea Maicii Domnului si Sfintii Apostoli Petru si Pavel.

 

Cei ce trec pragul acestui ansamblu monahal pot gasi aici numeroase obiecte traditionale pentru acesta regiune a judetului Alba, precum broderii, covoare tesute sau vestminte preotesti. Turistii care trec pe la Manastirea Ramet au de asemenea posibilitatea de a vizita si alte atractii turistice ale zonei, precum: Cheile Rametului, ce ofera peisaje naturale inedite si Drumul Narciselor, un traseu turistic ce conduce spre Poiana Narciselor de langa Piatra Cetii, declarata rezervatie naturala. 

bottom of page