top of page

O B I E C T I V E   T U R I S T I C E

CASCADE

Cascada 'Bãile Romane'

 

Zona Cheilor Cetii se intinde pe o suprafata de 75 de hectare, in partea de vest a Muntilor Trascãului, teritoriu pe care se pot intalni numeroase abrupturi stancoase, alaturi de paduri, pajisti si fanete. Traseul spre aceste chei pornind din Galda de Jos spre Cetea nu este un traseu foarte cunoscut, cea mai cunoscuta arie de aici fiind Cheile Rametului.

Cheile Cetii au fost sapate in calcare, sub forma de ace, turnuri sau mase de grohotis si sunt inconjurate de o bogata vegetatie, conturata de padurile de fag, gorun, mesteacan sau pin. Scobiturile in stanca, cunoscute si sub denumirea de marmite, reprezinta o atractie turistica prea putin cunoscuta. In profil longitudinal, caderea de apa are o diferenta de nivel de 35 de metri pe o lungime de circa 50 de metri si cuprinde patru cascade cu inaltimi intre 3 si 10 metri.

 

Cea mai mare este abordabila doar cu tehnica si echipament de catarare. Cheile Cetii, in interiorul carora sunt cascadele 'Baile Romane', s-au format prin interceptarea de catre valea Cetii a unei formatiuni calcaroase care a fost fragmentata de eroziune in patru 'pietre'.

Fiecare dintre cele patru 'pietre' au fost denumite de catre localnici astfel: 'Sanditau' cea de pe stanga, iar pe dreapta sunt grupate 'Piatra Sasa' cu varful retezat parca de un urias din povesti si 'Ticuiata' ce poarta in varf un cucui mai rasarit si, in cele din urma, piatra 'Mariuta'. 

Denumirea populara de 'Baile Romane' a fost data de localnici si reprezinta o succesiune de patru cascade de marimi diferite care au format la baza mici lacuri de apa curgatoare. In apropierea lor s-au descoperit urme de locuire din epoca bronzului.

 

Cheile se afla la doar 2,5 km de satul Cetea, accesul pana la ele fiind destul de facil si pentru un calator neexperimentat cu muntele. Se ajunge in chei si la cascade pe drumul judetean din Galda de Jos, iar din satul Benic se face dreapta spre Cetea. Pentru a se ajunge la 'Baile Romane', dupa ce se iese din satul Cetea, trebuie urmat drumul de pe malul Vaii Cetii.

 

Un alt obiectiv ce poate fi vizitat in aceasta zona este Rezervatia Naturala Poiana Narciselor, o arie deosebit de pitoreasca, de relaxare si la petrecere a timpului in aer liber.

Cascadele 'Bãile Romane'

Cascada de la Roica

 

La limita comunei Galda de Jos spre comuna Intregalde, in satul Poiana Galzii, se gaseste Centrul de Agrement Roica sau Tabara scolara Roica, intr-o zona deosebit de pitoreasca, cu un numar de 150 locuri de cazare. Puteti opta sa va cazati la Tabara de la Roica insa majoritatea celor care ajung aici, pentru a simti cu adevarat natura, petrec noaptea in corturi. 

Pe tot cursul superior al Vaii Galzii, in zona montana, din satul Galda de Sus si pana la tabara, s-au construit si se mai construiesc case de vacanta, valea fiind larga, pitoreasca, situata de-a lungul DJ 107 K. Deficiente prezinta starea precara a drumului si lipsa de curent electric pe o lungime de circa 5 km, lipsa care se compenseaza cu generatoare.

 

Roica este un loc minunat, perfect pentru cei care iubesc drumetiile si natura. Peisajul salbatic al zonei si frumusetile naturii cu stanci, paduri si dealuri te atrag inca de la intrarea in satul Galda de Sus de unde se vad, ridicate, ca niste monumente, cele doua masive ale cheilor Intregalde.

 

Centrul de Agrement Roica este o destinatie potrivita pentru orice turist care vrea sa aiba parte de cateva zile de relaxare totala in mijlocul naturii.

Cascada de la Centrul de Agrement Roica

Poate cea mai impresionata lucrare a naturii pe care o gasim aici este Cascada Roica. Nu ai cum sa nu o vezi daca treci prin aceasta zona. Apa cristalina care spala pietrele iti atrage inevitabil privirea. Desi cascada nu este foarte inalta, adancimea apei care se acumuleaza este de peste trei metri.

Arealul comunei Galda de Jos este plin de frumuseti ale naturii cu izvoare si paduri protejate, dealuri si stanci care iti rapesc privirea. Un astfel de loc, in care natura te invaluie, il gasim la Roica.

 

Aerul curat, apa rece si un peisaj mirific te surprind la fiecare pas. Pe dealul din preajma taberei poate fi admirata si o cocheta bisericuta greco-catolica, de lemn.

​

Centrul de Agrement Roica este situat in comuna Galda de Jos, la 36 de kilometri de Alba-Iulia. Drumul este usor de parcurs si se poate ajunge pe doua trasee. Unul dintre acestea pleaca de pe drumul principal DN1 care duce de la Alba-Iulia spre Cluj Napoca. Dupa localitatea Oiejdea veti gasi un indicator pe partea dreapta care indica localitatea Galda de Jos spre stanga.

Bisericuta de la Roica

Daca veti tine acel drum. DJ 107K, spre Benic si Poiana Galzii, veti ajunge la Roica.  O alta modalitate de a ajunge este prin comuna Ighiu. De la Alba Iulia se porneste spre Zlatna, iar la calea ferata de la Sard, se vireaza la dreapta spre Ighiu de unde, spre iesire, se urmeaza indicatorul la stanga spre Intregalde si se ajunge la Roica.

Cascada Vanãtãrile Ponorului

 

Cascada Vanãtãrile Ponorului reprezintã o atractie a Rezervatiei Naturale Vanãtãrile Ponorului, localizatã in regiunea sud vestica a Muntilor Trascãului, de pe teritoriul judetului Alba. Aceastã impresionantã cascadã s-a format de-a lungul unei doline imense, dand nastere unui peisaj incantator, completat cu succes de sunetul zgomotos al siroaielor de apa. Rezervatia, cu suprafata de 5 ha, este amplasata la altitudinea de 680 m si a fost declarata 'rezervatie naturala de tip speologic' in anul 1969.

Cascada Vanãtãrile Ponorului se gaseste intr-o zona deosebit de pitoreasca, in punctul de confluenta al Vaii Ponorului cu Valea Poienii si cu Valea Seaca.

 

Aceasta atractie naturala este formata dintr-un sir de mai multe cascade, a caror lungime totala masoara aproximativ 70…80 metri, inregistrand un debit ridicat, in special in perioada primaverii, dupa topirea zapezilor, sau in urma perioadelor ploioase.

 

Apele ce curg tumultos in siroaie se indreapta in portiunea subterana a Pesterii Dalbina, continuandu-si mai departe cursul spre Pestera Huda lui Papara.

 

Numele cascadei este unul sugestiv, ales datorita dungilor de o culoare vanata ce sunt lasate de ape pe peretii calcarosi ai stancilor de aici.

Cascada Vanãtãrile Ponorului

In imediata vecinatate a cascadei se intalnesc peisaje la fel de frumoase, reprezentate de o mica portiune in care apele paraului ce curge aici, intalnesc stancile masive, dand nastere unor chei superbe. Intregul peisaj poate fi admirat dintr-un punct special amenajat, reprezentat de un mic pod de lemn.

 

Accesul la Vanatarile Ponorului este posibil pe traseul  DJ 107 Aiud - Ponor - Mogos prin localitatile Ramet - Valea Poienii - Bradesti - Vale in Jos, sau pe DC 105 din Salciua de Jos si Sub Piatra spre satele Vale in Jos sau Valea Poienii.

 

Tot in zona acestor fermecatoare meleaguri transilvanene pot fi vizitate mai multe obiective turistice, dintre care merita a fi amintite Manastirea de sub Piatra, aflata in apropiere de Pestera Huda lui Papara si declarata monument istoric, sau Manastirea Ramet si Cheile Rametului.

bottom of page