top of page

M O N U M E N T E   I S T O R I C E     

M0NUMENTE ISTORICE DIN SATUL MESENTEA

Biserica 'Cuvioasa Parascheva' din Mesentea, 1782

Biserica de la Mesentea este o biserica crestin-ortodoxa aflata in localitatea omonima din comuna Galda de Jos, judetul Alba. Satul Mesentea este o asezare romaneasca situata pe frumoasele plaiuri ale judetului Alba, intr-o aleasa zona de pe Valea Galzii, la numai 21 de kilometri de orasul Alba-Iulia, la poalele muntilor Trascaului.

 

In anul 1674, potrivit inscriptiei din biserica actulala de piatra, exista in Mesentea o biserica romaneasca de lemn. Populatia satului numara, la data construirii bisericii din piatra, 28 de familii de romani ortodocsi. Intre 1761-1763 inca nu aveau preot in sat. Cartile aflate in patrimoniul bisericii au fost tiparite in anii 1699, 1760, 1761 si 1767. Printre ele se afla si 'Chiriacodromionul din Balgrad', tiparit in 1699, decorat pe o pagina alba cu un desen in tus, reprezentand-o pe 'Maica noastra Paraschiva'. O insemnare din acelasi volum mentioneaza 'Scrisam eu, Constandin ot Benic invatand la popa din Mesentea la anul 1782'. Acelasi popa Ioan de Mesentea, cel in vremea caruia a fost construita biserica, este mentionat de o alta nota trecuta intr-un Evangheliar din Blaj, tiparit in 1765.

 

Localitatea Mesentea este dominata de prezenta acestei biserici din piatra, care dateaza din secolul al XVIII-lea, anul 1778. Potrivit inscriptiei din biserica - din anul 1674 - se pare ca aceasta a fost ridicata pe temelia vechii biserici de lemn. Ansamblul pictural al acestei biserici, fidel traditiei bizantine, este deosebit de valoros si apartine mesterilor Stan Zugravul si Popovici, inca din anul 1783. Biserica este declarata monument istoric. 

Situata in mijlocul cimitirului, pe terasa unui deal, Biserica 'Cuvioasa Parascheva' din Mesentea atrage atentia prin eleganta formelor preluate din arhitectura specifica edificiilor religioase de lemn.

 

Pe aceasta asemanare si pe informatiile preluate dintr-o inscriptie pictata in pronaos (astazi disparuta) se bazeaza unii specialisti, care sustin ridicarea bisericii de zid in 1782, pe locul unui locas de cult din lemn, noua constructie preluand trasaturile caracteristice: proportiile modeste (16,30 x 6,45 metri), turla inalta cu foisorul pe arcade si originala invelitoare de sindrila (din pacate disparuta).

 

Inscriptia pictata in pronaos deasupra intrarii de sud, scrisa de pictorul Stan din Rasinari este revelatoare in acest sens: 'Acest valeat 1674 au fost la biserica cea de lemn, care s-au stricat. Protopopul locului Iosif Adamovici din Abrud popa Ionul paroh si cu zugravitul la leat 1782 Stan Popovici zugrav.'

Biserica 'Cuvioasa Parascheva' din Mesentea

Asocierea la planul autohton a elementelor preluate din arhitectura de la sud de Carpati este evidenta. Caracteristicile muntenesti se regasesc deopotriva in forma absidei altarului si in sistemul de acoperire a spatiilor interioare cu ajutorul calotelor pe pandativi. Interpretarile locale constau in planul elipsoidal, mult alungit al calotelor si in modul lor de racordare cu zidul de sprijin, directa sau prin intermediul pandativilor si al arcurilor dublouri.

 

In anul 2006 lucrarile de conservare-restaurare a Bisericii 'Cuvioasa Parascheva' din Mesentea au fost finalizate, spre bucuria enoriasilor si a tuturor celor care au dorit realizarea acestui obiectiv. Au fost executate lucrari de consolidare a structurii de rezistenta, sarpanta noua, invelitoare noua, tencuieli exterioare, trotuare de garda, trepte de acces, pardoseli interioare, instalatii electrice si de incalzire. In forma actuala, edificiul se prezinta ca o biserica-sala, cu turn clopotnita pe fatada de vest, pronaos, naos si altar, fiecare spatiu avand caracteristicile proprii. De forma patrata, turnul clopotnitei este inglobat partial pronaosului creandu-se, astfel, posibilitatea formarii la interior, intre zidurile de la baza si peretii laterali ai Bisericii, a doua spatii simetrice, unul cu rol de nisa, celalalt amenajat cu o scara de acces la etajele superioare ale clopotnitei.

 

Pronaosul, dreptunghiular, este acoperit cu o calota eliptica dispusa transversal, ce descarca succesiv pe pandantivi arce dublouri, doi stalpi la vest sau direct pe perete la est. La naos bolta are forma unei calote circulare, elementele importante fiind din nou pandantivii si arcele dublouri, sprijinite in acest caz de stalpii adosati peretilor in cele patru colturi ale spatiului patrat. Decrosata, semicirculara la exterior, absida altarului poarta o calota eliptica, usor alungita, asezata direct pe pereti. La parapetul care desparte pronaosul de naos, intrarea cu ancadrament de piatra in arc semicircular, este incadrata simetric de ferestre rotunde si o deschidere ovala, culcata, in timpan. Pragul si tablia usii lipsesc, pastrandu-se doar balamalele din fier prinse in montantii decorati cu un tar pe muchie. Tampla de zid este prevazuta cu trei intrari incheiate in partea superioara in arc semicircular si o nisa dreptunghiulara deasupra.

 

Temelia Bisericii este din piatra, zidurile verticale din caramida alternata cu piatra, iar boltile numai din caramida. Pardoseala este din lespezi de piatra. Zidurile au grosimea de 1...1,2 metri.  Pictura murala din interiorul Bisericii a fost realizata intr-o perioada relativ scurta, intre anii 1781-1782, imediat dupa constructie, de catre Stan, fiul preotului Radu din Rasinari, decorul interior pastrandu-se integral si unitar, caz singular la monumentele religioase de zid din judetul Alba. Stan din Rasinari este unul dintre cei mai cunoscuti zugravi ai epocii respective.


Registrul inferior al decorului este construit din panouri decorative impartite pe diagonala, care incadreaza motive vegetale realizate cu patron in culorile rosu, galben si albastru. Originalitatea programului iconografic consta in maniera personala de alegere, interpretare si transpunere a subiectelor religioase. Pe calota absidei, Sfanta Treime este inconjurata de Apostoli, registrul inferior al peretelui semicircular fiind rezervat prezentarii Sfintilor Ierarhi. Viziunea Sfantului Petru din Alexandria si Iisus al Milelor apar in nisa proscomidierului. In acelasi spatiu, pe zidul catapetesmei, sacrificiul lui Avraam se desfasoara intr-un cadru natural oriental. Pe peretii hemiciclului sunt pictati Sfinti Ierarhi. Pe spatele tamplei de zid este Sacrificiul lui Avraam. Tampla de zid este pictata in fresca, cu Iisus pe tron, flancat de cei 12 Apostoli.  

Crucea de Fier de la Mesentea

La intrarea in satul Mesentea, dinspre Galda de Jos, o cruce de fier, in dreapta, iti atrage privirea. A fost ridicata de urmasii resistentei anticomuniste din satul Mesentea, in amintirea celor care au luptat pana la sacrificiu impotriva regimului comunist, in primii ani de instaurare.

 

Peste drum, in stanga, prima casa, ascunde o poveste cutremuratoare, petrecuta in 10 martie 1949. La inceputul lui martie 1949, armata si securitatea urcau spre munte prin fata acestei case. Trebuia sa soseasca aici Stefan Popa (Nutu) de la intalnirea din padurea de langa Cricau. Prin satele vecine au inceput arestarile.

Spre seara s-au intors de la intalnire doar Traian Gligor si Traian Marza, fara Nutu. Mai tarziu s-au auzit batai in usa si un glas rasuna in noapte: 'Deschideti! Securitatea!'.

 

Casa a fost inconjurata si securitatea a deschis focul. Cei din casa au fost somati, de mai multe ori, sa se predea, dar au refuzat. Securitatea a trimis dupa ajutoare.

 

Aveau certitudinea ca in aceasta casa sunt multi, pentru ca cei doi viteji trageau cu arma mereu din alte colturi ale casei. A sosit un pluton in ajutor si lupta a devenit si mai crancena.

 

Intre timp, unul dintre baieti a fost impuscat. Celalalt l-a ridicat pe geam, cu pistolul mitraliera indreptat spre dusmani, iar el inconjura mereu incaperile, tragand din toate pozitiile. Au fost din nou somati sa se predea. Dar si celalalt luptator a fost impuscat si ranit grav, iar munitia s-a terminat.

Crucea de Fier de la intrarea in satul Mesentea

Mai avea un singur cartus. Cu greu a reusit sa deschida geamul si sa strige: 'Puteti intra!' Apoi s-a auzit o impuscatura si viteazul s-a prabusit, dandu-si sufletul. Mare le-a fost mirarea cand au gasit doar doi luptatori morti, dar si rusinea ca a fost nevoie de atata armata pentru doi oameni.

 

Casa ciuruita de gloante a stat marturie multa vreme, cu povestea ei impresionanta din 10 martie 1949, si crucea de fier ridicata in anul 1991 cu numele celor doi luptatori, Gligor Traian si Marza Traian, aminteste tuturor de vitejia romanilor pentru apararea gliei si vetrei stramosesti, in fata invaziei comuniste.

Troita de la Mesentea, in memoria celor cãzuti pentru tarã

In memoria celor cãzuti pentru tarã, participanti din Mesentea, eroi ai Revolutiei din 1848, precum si a celor doua Razboaie Mondiale a fost ridicata o troita de lemn de catre inaintasi, frumos sculptata, asezata in stanga aleii ce urca la biserica crestin-ortodoxa 'Cuvioasa Parascheva' din Mesentea.  

 

Aici se sãvarsesc slujbe de pomenire in semn de recunostintã pentru eroii satului Mesentea, si se inaltã rugãciuni de pomenire pentru eroii revoluÅ£ionari, stiuti si nestiuti, care s-au jertfit pentru libertatea, credinÅ£a ÅŸi demnitatea poporului roman in rãzboiul de independentã si in primul rãzboi mondial si care si-au jertfit viata pentru reintregirea tãrii in cel de-al doilea rãzboi mondial.

Troita de lemn de la Mesentea

bottom of page