top of page

Biserica Ortodoxã, de-a lungul veacurilor, a mentinut continuitatea de credintã si dragoste cu comunitatea apostolicã ce a fost intemeiatã de Hristos si sustinutã de Sfantul Duh. Biserica Ortodoxã a pãstrat si invatã credinta crestinã istoricã, lipsitã de erori si interpretãri gresite, din vremea Apostolilor.

 

Ortodoxia sustine cã nu este nimic in invãtãturile sale care sã fie contrar adevãrului sau care impiedicã unirea realã cu Dumnezeu. Impresia de vechime si de atemporalitate, care adesea caracterizeazã crestinismul oriental, este o expresie a dorintei de a rãmane fidel credintei crestine autentice.

 

Parohia Ortodoxã Galda de Jos este comunitatea euharisticã localã a Bisericii din localitatea Galda de Jos, unitate administrativã a Protopopiatului Alba-Iulia si este organizatã sub jurisdictia Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane de Alba-Iulia, a cãrei autoritate ecleziasticã este Ierarhul hirotonit canonic IPS Irineu Pop, Arhiepiscopul ortodox de Alba-Iulia.

 

Financiar Parohia este de sine stãtãtoare si independentã financiar fatã de Arhiepiscopie. Nici Arhiepiscopia si nici o altã parohie, fãrã exceptie, nu va avea, nici nu va face, vreo datorie, obligatie, promisiune, garantie pentru sau in numele celeilalte, nici nu va fi responsabilã, fãrã exceptie, pentru nici o datorie, obligatie, promisiune sau garantie facutã de cealaltã.

 

Contributiile anuale sau ocazionale ale enoriasilor si ale altor donatori, precum si fondurile stranse prin alte mijloace, vor fi folosite numai pentru salariile personalului Parohiei, cheltuielile si obligatiile legate de functionarea si administrarea Parohiei, intretinerea bunurilor mobile si imobile ale Parohiei, pentru sprijinul Arhiepiscopiei si programelor eparhiale, precum si pentru alte activitãti religioase si caritabile initiate de parohie.

 

Orice persoanã care a fost botezatã si/sau miruitã potrivit randuielilor Bisericii Ortodoxe este membru al Parohiei. Drept conditii minime, un membru in bunã randuialã al Parohiei trebuie sã-si plãteascã membria si celelalte obligatii financiare fatã de Parohie.

Statutul canonic - apartenenta

Pentru a vizualiza Legea privind libertatea religioasã si

regimul general al cultelor accesati butonul alãturat.

Hramul bisericii

 

Biserica Parohialã din Galda de Jos poartã hramul "Nasterea Maicii Domnului". Sãrbãtoarea "Nasterea Maicii Domnului" este praznuitã in Biserica Ortodoxã pe 8 septembrie. La praznicul de pe 8 septembrie, Biserica Parohialã Galda de Jos imbracã hainã de sãrbãtoare cu prilejul sãrbãtoririi hramului. Credinciosii sunt asteptati la slujbele religioase oficiate aici de preotul paroh.

 

Sfanta Scripturã ne dã stiri sumare in legaturã cu nasterea si copilaria Maicii Domnului. Cele mai multe stiri despre aceste momente din viata Maicii Domnului ne sunt date de scrierile apocrife si de traditie. Din Sfanta Scripturã, rezultã cã Sfanta Fecioara era din neamul lui David (Ps. 131, 11; Matei 21, 9; Luca 1, 32; Romani 1, 3).

 

Dupã traditie, pãrintii sãi se numeau Ioachim-Eli, Eliachim (Luca 11, 23) si Ana si locuiau in orasul Nazaret din Galileea. Nazaretul, care inseamnã floare sau lãstar primea, asadar, floarea "fãgãduitã de Dumnezeu protopãrintilor nostri, Adam si Eva, in rai", lãstarul rãsãrit din rãdãcina lui David, pe Sfanta Fecioarã Maria (Isaia 11, 10). Pãrintii ei nu-i dau un nume deosebit, ci unul foarte obisnuit la evrei, cel de Maria (Luca 1, 27).

Un membru in bunã randuialã al Parohiei are dreptul sã asiste, sã participe si sã voteze la Adunãrile Generale ale Parohiei, precum si sã voteze la alegerea Consiliului Parohial.

 

Orice astfel de membru poate sã fie nominalizat pentru alegerea in Consiliul Parohial sau poate reprezenta Parohia la nivel de Protopopiat sau Eparhial.

 

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane este intaiul ierarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Presedintele Sfantului Sinod si, in virtutea oficiului sãu, are responsabilitatea de a supraveghea si coordona activitãtile intregii Biserici precum si mentinerea ordinei si disciplinei canonice. 

bottom of page