


G a l d a d e J o s
Arhiepiscopia Ortodoxã Romanã de Alba-Iulia, Protopopiatul Alba-Iulia

Parohia Ortodoxã 'Nasterea Maicii Domnului'

Colinde de Crãciun
Colindatul este un obicei strãvechi. Cei dintai colindãtori au fost pãstorii care au venit la Pestera luminatã unde S-a nãscut Pruncul Iisus si, bucurandu-se de acest semn ceresc si de glasul ingerilor, au vestit degrabã in cetatea Betleemului minunea la care au fost martori.
Colindul este o nepretuitã zestre spiritualã, pe care o mostenim din mosi-strãmosi. Colindul este sfant, pentru cã transmite un mesaj ceresc, o veste de la Dumnezeu. Dar colindul este si bun, pentru cã aceastã veste are menirea sã slujeascã vietii, sã aducã atata bine in lume si intre oameni.
Colindele, obiceiurile datinile noastre de Craciun au fost din vremuri strãvechi, o adevaratã scoalã de virtuti morale, intãrind simtamintele de frãtietate si de bunã intelegere.
Colindãtorii le cantã cu incredintarea cã sunt solii unei lumi mai bune, cu binecuvantarea Domnului care a venit intre noi "Sã se nascã si sã creascã, sã ne mantuiascã".

A sosit Mos Crãciun cu daruri la Grãdinita din
Galda de Jos, decembrie 2014
Colindele ne inaltã sufleteste, ne innoiesc fãptura interioarã, ne apropie pe unii de altii, ne fac mai buni, mai iubitori, mai iertãtori, mai credinciosi, intr-un cuvant ne picurã in suflete acea liniste si acel echilibru moral ce ne este atat de necesar in cãlãtoria vietii.
Colindatul se desfãsoarã in seara si noaptea de Crãciun. Colindãtorii se adunã in cete bine randuite.
Odatã intrati in curtea casei, isi deapãnã repertoriul inaintea membrilor casei, adunati in prag dupã care gazda isi invitã colindãtorii in casã. Aici, inainte de asezarea la masã pentru ospãtul comun, mai cantã alte cateva colinde.

Colindãtori invitati in Casa Parohialã,
Galda de Jos, 24 decembrie 2014
Numãrul colindelor depinde in mare masurã de rangul gazdei si de belsugul de daruri pe care ea urmeazã sã le ofere colindãtorilor.
Colindele sunt cele mai importante obiceiuri care se practicã si azi incepand din ajunul Crãciunului, si panã in ziua de Anul Nou. Din categoria acestora amintim: colindele de Mos Ajun, colindele de Crãciun, Steaua, Irozii, Plugusorul, Sorcova, Seara Sfantului Vasile. Colindele amintite, sunt specifice aproape intregului areal romanesc.
Sã ascultãm si sã cantãm colinde traditionale, una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului


Asta-i Sara Lui Crãciun
Astãzi S-a nãscut Hristos
Colo sus, in vremea ceea
Deschide usa crestine
Florile Dalbe
Iatã vin colindãtori
Jingle Bells
La Vifleem colo-n jos
Leru-i Doamne Ler
Mos Crãciun cu plete albe
O Brad Frumos
O ce veste minunatã
Povestea lui Mos Crãciun
Sculati sculati boieri mari
Stille Nacht
Trei Crai De La Rãsãrit
Trei Pãstori


