


G a l d a d e J o s
Arhiepiscopia Ortodoxã Romanã de Alba-Iulia, Protopopiatul Alba-Iulia

Parohia Ortodoxã 'Nasterea Maicii Domnului'

Conduitã si formule de adresare
In viata de zi cu zi ne intalnim de cele mai multe ori cu persoane care, incercand sã fie politicoase in adresarea cãtre clericii Bisericii, ajung in situatii de-a dreptul penibile. Pentru clericul care intampinã asemenea situatii este dovada sigurã cã persoana respectivã nu frecventeazã biserica si nu are cunostinte elementare despre Ortodoxie.

Randuiala ierarhicã a Bisericii
Ca in toate religiile, si in crestinism existã slujitori ai cultului, adicã persoane special alese si randuite pentru indeplinirea indatoririlor rituale.
In religia crestinã, ei fac parte din ceea ce numim cler sau ierarhie bisericeascã. Aceastã ierarhie cuprinde trei trepte sau grade: arhierei, preoti si diaconi. Acestia constituie ierarhia superioarã, pentru cã existã si o ierarhie inferioarã care cuprinde ipodiaconi (subdiaconi), lectori si cantãreti.
Toate aceste trepte ale ierarhiei se primesc printr-o slujbã specialã de sfintire, care se numeste Taina Sfintei Hirotonii si actul in sine al sfintirii se numeste hirotonire sau hirotonisire. Membrii ierarhici sunt sfintiti, si nu sunt sfinti, sfintenia fiind o calitate pe care o dobandesc numai anumite persoane, recunoscute si proclamate ca atare de cãtre Bisericã.
Slujitorii Bisericii, sfintiti prin Taina Hirotoniei, primesc odatã cu harul preotiei puterea intreit slujitoare a Mantuitorului Iisus Hristos: invãtãtoreascã, sfintitoare si conducãtoare. Avand acest temei, statutul persoanelor ce au fost invrednicite de slujirea preoteascã se schimbã in toate raporturile lor sociale.
Pe langã lor, aceste persoane primesc diferite apelative si moduri de adresare prin care se reliefeazã si solidificã misiunea chemãrii lor preotesti.
Arhiereul este persoana sfintitã care detine puterea invãtãtoreascã, sfintitoare si conducãtoare, in deplinãtatea ei. Toti arhiereii sunt egali intre ei sub aspectul detinerii si exercitãrii puterii bisericesti, insã se deosebesc din punct de vedere administrativ.
In acest sens, in administratia bisericeascã existã mai multe trepte ale arhieriei. Asa, de exemplu, conducãtorul titular al unei episcopii sau eparhii se numeste episcop. El poate sã aibã un vicar sau ajutãtor care se numeste arhiereu-vicar.
Conducãtorul titular al unei arhiepiscopii, adicã al unei unitãti bisericesti superioare episcopiei, se numeste arhiepiscop. Mai multe arhiepiscopii si episcopii alcatuiesc o mitropolie, iar conducãtorul se numeste mitropolit. Unitatea bisericeascã cea mai mare este patriarhia, care cuprinde mai multe mitropolii si care este condusã de un patriarh. Arhiepiscopii, mitropolitii si patriarhul au vicari sau ajutãtori care se numesc episcopi-vicari. Toti arhiereii vicari, episcopii, arhiepiscopii, mitropolitii si patriarhii se mai numesc ierarhi. Ei alcatuiesc inalta ierarhie.
Cat priveste a doua treaptã a ierarhiei, denumirea corectã este cea de preot si nu de popã care este termen de origine slavã si are sens popular cu iz de dispret si ironie. Slujitorii din treapta a treia sunt diaconii.

Inaltpreasfintitul Pãrinte
Laurentiu Streza
Arhiepiscopul ortodox al Sibiului si Mitropolit al Ardealului

Preafericitul Pãrinte Patriarh
Daniel Ciobotea
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
Nu este suficient si nici normal sã ne adresãm tuturor persoanelor clericale cu indatinatul cuvant "pãrinte". Fiecare treaptã a preotiei (diaconia, preotia si episcopatul) are rolul si scopul bine definit.

Intalnirea cu preotul
Crestinul nu trebuie sã se adreseze preotului cu formule ca: "Bunã dimineata!", "Sã traiti!", "Noroc!" si nici mãcar cu "Doamne ajutã!". Crestinul trebuie sã cearã binecuvantarea spunand:
- "Binecuvantati, Pãrinte!" sau
- "Blagosloviti!".
Rãspunsul preotului poate fi: "Domnul!", "Domnul si Maica Domnului!" sau "Domnul Dumnezeu!", insemnand prin aceasta: "Binecuvantarea Domnului, a Maicii Domnului sau a Domnului Dumnezeu sã fie cu tine!".
Cand rosteste "Binecuvantati, Pãrinte!", crestinul nu trebuie sã-si facã cruce in fata preotului ca in fata sfintelor icoane, ci doar sã se aplece suficient cat preotul sã -l poatã insemna cu semnul Sfintei Cruci pe crestetul capului.
Dacã ne intalnim cu un episcop se poate face metanie mare sau micã (inchinãciune) fãrã sã ne insemnãm cu semnul Sfintei Cruci. In cazul in care facem metanie mare, rãmanem in genunchi panã cand acesta ne binecuvanteazã pe cap. Dupã ce am primit binecuvantarea, sãrutãm mana preotului sau episcopului, cinstind prin aceasta nu persoana sa in chip special, ci harul lui Dumnezeu cu care a fost investit.
Nu ne adresãm preotului spunandu-i 'domnule', 'domnule pãrinte', 'stimate pãrinte', 'cetãtene' sau, mai grav, 'popã'. Gresit a intrat in convingerea unor necredinciosi cã intalnirea preotului pe stradã inseamnã "ghinionul" actiunii pe care o sãvarsim. Credem insã cã este adevãrat acest lucru in cazul celor ce merg la furat, la jocuri de noroc si spre orice alt pãcat sau faptã de rusine.
Spun Sfintii Pãrinti cã binecuvantarea preotului datã unui credincios inseamnã asezarea lui sub acoperãmantul dumnezeiesc si sfãramarea curselor vrãjmasului diavol.
Modul de adresare cãtre persoanele ce apartin clerului
Fie din nestiintã sau neglijentã, unii credinciosi nu stiu sã se adreseze corect, mai bine spus firesc unei persoane clericale, adicã acelei persoane care a fost sfintitã prin Taina Preotiei pentru slujirea lui Dumnezeu si a oamenilor.
In cele ce urmeazã se prezintã modul de adresare fatã de diaconi, preoti, episcopi, arhiepiscopi, mitropoliti si patriarhi, adresare care este foarte confuzã in lumea neclericalã.
Cãtre preot si diacon

■ In cazul diaconului, pentru cã are un caracter slujitor accentuat, fiind adeseori la slujbe mai mult in mijlocul credinciosilor, ne vom adresa simplu:
- "Pãrinte Diacon" sau
- "Preacucernice Pãrinte Diacon".
■ In cazul preotului, ca semn al unei relatii sufletesti stranse, de indrumãtor si povãtuitor sufletesc, ne vom adresa cu cuvintele:
- "Pãrinte" pentru cel care nu are nici un rang administrativ;
- "Cucernice Pãrinte" pentru cel care este sachelar sau stavrofor;
- "Preacucernice Pãrinte" pentru cel care este iconom stavrofor;
- "Preacucernice Pãrinte Protoiereu" in cazul in care este protoiereu (protopop).
■ In cazul cãlugãrilor sau maicilor:
- "Cuvioase Pãrinte" celor hirotoniti ierodiaconi si ieromonahi;
- "Preacuvioase Pãrinte" celor hirotesiti protosingheli, arhimandriti si stareti,
respectiv:
- "Cuvioasã Maicã" sau
- "Preacuvioasã Maicã", subliniind prin acestea curãtia sufleteascã si trupeascã pe care o au sau pe care o doresc sã o dobandeascã.

Pãrintele Benone Scrob
Parohia Ortodoxã Galda de Jos
In practicã, insã, s-a generalizat formula "Precucernice Pãrinte", pentru toti preotii, si "Preacuvioase Pãrinte", pentru toti monahii (cãlugãrii) hirotoniti.
Preotului ne putem adresa si cu "Sfintia voastrã" sau cu "Sfintite Pãrinte", dar nicidecum cu "Sfinte Pãrinte" deoarece nu este sfant in viatã, ci doar sfintit la hirotonire.
Atat preotilor cat si cãlugãrilor le putem sãruta mana dreaptã sau si cea stangã (ierarhilor) dupã harul primit de fiecare dintre acestia de la Dumnezeu cand au fost hirotoniti. Cand sãrutãm mana dreaptã a preotului, intelegem cã sãrutãm mana celui de la care primim Sfanta Impãrtãsanie, adicã Sfantul Trup si Sange al Domnului Iisus Hristos. Este Mana lui Hristos, prelungitã doar prin persoana celui investit sa o facã.

Preacucernicul Pãrinte Protopop
Teofil Slevas
Protopopiatul Ortodox Roman Alba-Iulia

Cãtre episcop, arhiepiscop, mitropolit si patriarh
In cazul episcopilor, se precizeazã cã in functie de teritoriul pe care il pãstoresc, acestia poartã denumirea de arhiepiscopi, mitropoliti si patriarhi, acestea fiind demnitãti strict administrative, si nu separãri ori gradatii harice.
Dacã in cazul episcopului adresarea "preasfintite" subliniazã chemarea sfintitoare, in cazul arhiepiscopilor, mitropolitilor si patriarhilor, formula de adresare sintetizeazã si redã puterea conducãtoare a acestora.
■ In cazul episcopilor, episcopilor vicari si arhiereilor vicari folosim:
- "Preasfintite Pãrinte" sau
- "Preasfintia Voastrã".
Cand se face referire la acesta, intr-o relatare oarecare, se foloseste formula "Preasfintiei Sale" (nu "Preasfinte...).

Inaltpreasfintitul Pãrinte Irineu Pop
Arhiepiscopul ortodox de Alba-Iulia
■ In cazul arhiepiscopilor si mitropolitilor ne vom adresa cu:
- "Inaltpreasfintite Pãrinte" sau
- "Inaltpreasfintia Voastrã"
Cand se face referire la acesta, intr-un anumit context, se foloseste formula "Inaltpreasfintiei Sale". Nici in acest caz nu se foloseste "Inaltpreasfinte…"
■ In cazul patriarhului, ca unul ce are bucuria si fericirea unei astfel de demnitãti pastorale, ne vom adresa prin cuvintele:
- "Preafericite Pãrinte Patriarh" sau
- "Preafericirea Voastrã".
In unele Biserici Ortodoxe surori si in cazul Bisericii Romano-Catolice existã formule diferite de adresare cum ar fi "Sanctitatea Voastrã", de exemplu in cazul Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului.
Respectand aceste formulãri, credinciosii vor distinge mai usor pãstorii lor si vor intelege mai bine randuiala ierarhicã a Bisericii, pe care acestia o slujesc din treapta la care au fost chemati.
Astfel, ne arãtãm respectul atat fatã de Dumnezeu cat si fatã de slujitorii Lui, prin aceasta respectandu-ne de fapt propriile noastre persoane. Cãci porunca divinã este: "Sã iubesti pe Domnul Dumnezeul tãu din toatã inima ta si din tot sufletul tãu si din toatã puterea ta si din tot cugetul tãu, iar pe aproapele tãu ca pe tine insuti" (Ev. Luca 10, 27).


