


G a l d a d e J o s
Arhiepiscopia Ortodoxã Romanã de Alba-Iulia, Protopopiatul Alba-Iulia

Parohia Ortodoxã 'Nasterea Maicii Domnului'

Amenajarea Capelei 'Sf. Pantelimon'
In cadrul Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatricã din Galda de Jos se desfasoarã activitãti religioase, in prezent sub coordonarea pãrintelui Andrei Bitanu.
La initiativa preotului paroh Benone Scrob, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Pãrinte Arhiepiscop Irineu, si cu sprijinul conducerii Directiei Generale de Asistentã Socialã Alba-Iulia, in anul 2012 s-au inceput lucrãrile de reabilitare a unui spatiu din clãdirea vechiului castel Kemény-Albini pentru amenajarea unei capele de rugãciune.
Pe locul fostului castel Kemény-Albini functioneazã, din anul 1985, Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatricã Galda de Jos. Din anul 2012 acest Centru dispune de un spatiu special amenajat, in care se desfasoarã slujbele religioase si consilierea pastoralã pentru beneficiarii unitãtii de asistentã socialã.
Lucrãrile au fost continuate si finalizate de preotul Andrei Bitanu care, cu ajutorul binefãcãtorilor, a realizat un iconostas si dotãri cu toate cele necesare desfãsurãrii in bune conditii a slujbelor religioase.
Lucrãrile la spatiul de rugãciune s-au finalizat in 2015 si acesta poartã numele de Paraclisul cu hramul "Sfantul Mare Mucenic si Tãmãduitor Pantelimon".

IPS Arhiepiscop Irineu a binecuvantat Capela 'Sf. Pantelimon'
In ziua de 2 august 2015 IPS Irineu, Arhiepiscop de Alba-Iulia, a fost prezent in Parohia Galda de Jos, prilej cu care a oficiat slujba de binecuvantare a Paraclisului cu hramul "Sfantul Mare Mucenic si Tãmãduitor Pantelimon" din incinta Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatricã din localitate.
IPS Arhiepiscop Irineu a binecuvantat Paraclisul, apoi a subliniat faptul cã locasul de rugãciune din incinta CRRN este un loc special, in care Hristos coboarã in focul suferintei umane. Aici, mai mult ca in alte pãrti, credinta si suferinta sunt la ele acasã, responsabilitatea noastrã pentru cei suferinzi fiind mare, dupã modelul si indemnul repetat al Mantuitorului Iisus Hristos.
De asemenea, ierarhul a apreciat efortul duhovnicesc si munca pastoralã pe care o depune pãrintele Andrei Bitanu in acest Centru, incercand mereu, cu multã daruire, sã ii slujeascã pe cei mai incercati dintre semenii nostri, ce se aflã internati aici.
Slujbe religioase au fost sãvarsite la Castel incã din anul 1990, de cãtre vrednicul de pomenire preot Ioan Dreghici (†2014), iar din 2010 pãna in 2013, de cãtre preotul paroh Benone Scrob de la Parohia Galda de Jos. De la 1 dec. 2014, activitatea religios-pastoralã este sustinutã de preotul Andrei Bitanu.

Construirea Capelei mortuare
In primavara anului 2014, la initiativa preotului paroh Benone Scrob si cu sprijinul Primãriei comunei Galda de Jos, s-a inceput constructia Capelei mortuare, amplasatã in cimitirul parohial.
Capela mortuarã "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavrilã", executatã intr-un ritm sustinut, a fost realizatã intr-un stil modern si are ca model principal locasurile de cult ortodoxe, la care au fost adãugate elemente de arhitecturã romanicã si neogreacã. Constructia reprezintã o lucrare reusitã din punct de vedere arhitectonic si stilistic, necesarã unei localitãti angajate intr-un continuu proces de modernizare.
In ziua de 2 august 2015 IPS Irineu, Arhiepiscopul de Alba-Iulia a fost prezent in Parohia din Galda de Jos, Protopopiatul Alba-Iulia, prilej cu care a oficiat slujba de binecuvantare la noua Capelã mortuarã din Parohie.
La eveniment, IPS Parinte Irineu a fost intampinat de o multime de credinciosi, majoritatea fiind imbrãcati in frumoase costume populare.

Capela mortuarã "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavrilã" din Parohia Galda de Jos
Adresandu-se celor prezenti, IPS Irineu a accentuat faptul cã toti crestinii au datoria sã trãiascã cu responsabilitate si sã se pregateascã pentru momentul mortii, trãind fiecare clipã a vietii in perspectiva vesniciei. Moartea nu este altceva decat trecerea de la viata temporalã la viata eternã, sosirea oricãrui crestin in Impãrãtia cerurilor fiind o adevãratã sãrbãtoare.
La finalul slujbei de binecuvantare IPS Irineu a acordat Diplome de apreciere celor ce s-au implicat in ridicarea constructiilor, clerici si laici, dar si primarului comunei Galda de Jos, Romulus Raica, si reprezentantilor Directiei de Asistentã Socialã si protectia Copilului din cadrul Primãriei Alba-Iulia.
Activitãti administrative
Restaurarea Bisericutei din Deal
Biserica veche din Galda de Jos cu hramul "Nasterea Maicii Domnului", cunoscutã de localnici ca "Bisericuta din Deal", a fost mentionatã documentar in anul 1723, insã izvoarele istorice ii coboarã originile panã in secolul al IV-lea.
A fost ridicatã pe un promontoriu, dominand depresiunea in care este amplasatã localitatea Galda de Jos. Construitã din piatrã de rau si de carierã, Bisericuta din Deal prezintã un plan dreptunghiular alungit cu dimensiunile 14,00x6,30 m, terminat in partea de est cu absida altarului putin decrosatã, semicircularã atat la interior cat si la exterior cu dimensiunile 4,50x5,80 m.
Ca arhitecturã, biserica prezintã o absidã semicircularã, romanicã, naosul este dreptunghiular semicilindric, tampla de zid are douã usi, contrafortii si fereastra circularãau elemente gotice.
Pronaosul este tãvãnit, iar nava poartã o boltã semicilindricã din barne care se sprijinã pe zid si pe contraforturi scunde, exterioare. Altarul poartã o calotã elipticã de caramidã de pandantivi, stil de constructie foarte rãspandit in Tara Romaneascã la sfarsitul secolului al XVII-lea. Bisericuta-monument apare mentionatã in anul 1715, iar pictura este datatã 1752.

Bisericuta din Deal inainte
de restaurare
Absida semicircularã, consideratã "de traditie romanicã" este intalnitã la o serie de monumente romanesti transilvãnene ce dateazã din secolele XIII-XIV. Exemplul cel mai la indemanã, dintr-o imediatã vecinãtate este biserica Mãnãstirii Ramet avand acelasi tip de absidã, iar tampla de zid este prevazutã tot cu douã deschideri – usa imparateascã si cea diaconiceascã.
Bisericuta din Deal face parte din lista monumentelor istorice inscrise in Patrimoniul National al Romaniei (inventariatã AB-II-m-00219). A fost deopotrivã capelã de rugãciune pentru familia Albini, care a fost mostenitoarea castelului Kemény, bisericã pentru comunitatea din Galda de Jos, dar si loc de inchinãciune pentru detinutii politici din castelul Kemény-Albini, aflat in preajmã.
Intrucat biserica intrase intr-o stare avansatã de degradare, Institutul National al Patrimoniului Roman a lansat in 27 iulie 2012, in licitatie publicã, lucrarea de restaurare a acestei biserici monument. Firma restauratoare a decopertat sindrila de pe acoperis, a montat schele, a fãcut proiecte de restaurare si estimãri de materiale.
Alocatia bugetarã debitatã a fost doar de 10% din suma promisã dupã care s-a oprit.
Astfel, pentru anul 2013 nu s-au mai alocat fonduri, iar Biserica de patrimoniu a trecut prin iarnã si a intrat in anul 2013 cu un acoperis din folie de plastic.
Peste iarnã, vanturile i-au distrus partial acoperisul din plastic si clãdirea a fost expusã intemperiilor.

Bisericuta "protejata" peste iarna cu o folie de plastic
Parohia si Primãria din Galda de Jos si-au unit fortele pentru protejarea si conservarea acestui monument istoric. Ignorand termenele si unele rectificãri bugetare promise de la Bucuresti, preotul paroh Benone Scrob si primarul din Galda de Jos, Romulus Raica, si-au facut calculele si au continuat, cu resurse proprii, planul de salvare a monumentului istoric reprezentativ din localitate.

Bisericuta din Deal, stadiu 2015
Prin Parohia Galda de Jos, au fost virate de Primaria Galda de Jos, de la bugetul local, fonduri cãtre firma restauratoare si a fost donat material lemnos, din padurea comunalã, astfel incat in vara anului 2015 s-a finalizat confectionarea structurii acoperisului si acoperisul si, in final, s-a montat si crucea pe turnul-clopotnitã.
S-au creat astfel conditii de protejare de intemperii a monumentului istoric, in asteptarea unei noi alocãri bugetare pentru continuarea lucrãrilor de restaurare a bisericii monument si refacere a picturilor.
Biserica este in inventarul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba-Iulia si este in proprietatea si administrarea Mãnãstirii Ramet. Dupã finalizarea lucrãrilor de restaurare, Biserica va fi preluatã de cãtre Parohia Galda de Jos.


