top of page

Parohia Ortodoxã "Nasterea Maicii Domnului" din Galda de Jos are, in prezent, circa 520 de familii si circa 1610 credinciosi. Biserica Parohialã poartã hramul "Nasterea Maicii Domnului".

 

Adresa: localitatea Galda de Jos, nr. 519 (Biserica Parohialã) si nr. 420 (Casa Parohialã), comuna Galda de Jos, judetul Alba. Telefon fix: 0258.846.128; telefon mobil: 0786.133.374

 

Parohia Galda de Jos are un vechi locas de inchinare - monument istoric, denumit de localnici "Bisericuta din Deal", cu hramul 'Nasterea Maicii Domnului', atestat 1732. Dupã pãrerea unanimã a cercetãtorilor, bisericuta amintitã este mult mai veche (sec. XV-XVI).

 

In prezent acest locas este in proprietatea Mãnãstirii Ramet si se aflã intr-un amplu proces de restaurare, a treia restaurare din ultima sutã de ani. Aici s-a desfãsurat viata liturgicã a crestinilor din Galda de Jos panã la inceputul secolului al XX-lea cand, datoritã cresterii numãrului de enoriasi, s-a decis construirea unui nou lãcas de rugãciune.  

Istoricul bisericii parohiale

Drept urmare, in anul 1906 a fost ziditã Biserica parohialã cu hramul "Nasterea Maicii Domnului", intr-un timp record (22 martie – 19 august), cu meritul vrednicului preot Aurel Hulea si al credinciosilor gãldeni. Mesterii constructori au fost Anghel Rosca si Stefan Crisan din Alba-Iulia. Materialele folosite au fost: la fundatie piatrã de carierã, zidurile din caramidã arsã si mortar din var, nisip si argilã, iar acoperisul din lemn si, mai tarziu, in anul 1921, a fost acoperitã cu invelitoare de tablã. Cu ocazia sãrbãtorii 'Sf. Nicolae' a anului 1906 a fost binecuvantatã Biserica si s-a deschis pentru cult. In anul 1910 s-a construit si Casa parohialã, cea veche, in care s-a locuit aproape 60 de ani.

 

In ce priveste arhitectura, Biserica este construitã in formã de navã, fãrã abside laterale, avand Naos, Pronaos si Altar. Intrarea in Bisericã se face prin Pronaos, deasupra cãruia se inaltã turnul-clopotnitã. De o parte si de alta a intrãrii principale sunt incã douã intrãri, una prin dreapta care asigurã accesul in clopotnitã si cealaltã, prin stanga, cu acces la foisorul destinat corului. 

Dimensiunile Sfantului Lãcas sunt: 30 m lungime, 10 m lãtime si 12 m inãltime; turnul clopotnitei are inãltimea de 25 m. Biserica s-a pictat intre anii 1938-1940 de cãtre mesterul Iosif Doboczi din Targu Mures, iar la 12 mai 1940 s-a oficiat slujba de sfintire.

 

Activitãti religioase se desfasoarã si in cadrul Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatricã de la Galda de Jos, sub coordonarea pãrintelui capelan Andrei Bitanu.

 

Din anul 2012 Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatricã de la Galda de Jos dispune de un spatiu unde se desfãsoarã slujbele religioase si consilierea pastoralã pentru beneficiarii Centrului. Astfel, la initiativa preotului paroh Benone Scrob, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Pãrinte Arhiepiscop Irineu, si cu sprijinul conducerii Directiei Generale de Asistentã Socialã Alba-Iulia, s-au inceput lucrãrile de amenajare si reabilitare a acestui spatiu din clãdirea veche a castelului Kemény-Albini, unde s-a realizat, in anul 2014, o Capelã ortodoxã dotatã cu cele necesare exercitãrii cultului.

 

Lucrãrile au fost continuate si finalizate de preotul Andrei Bitanu care, cu ajutorul binefãcãtorilor, a ridicat un iconostas si a inzestrat paraclisul cu toate cele necesare desfãsurãrii in bune conditii a slujbelor religioase. Slujbe religioase au fost sãvarsite la Castel incã din anul 1990 si panã in 2010, de cãtre vrednicul de pomenire preot Ioan Dreghici (†2014), iar din 2010 panã in 2013, de cãtre preotul paroh Benone Scrob. De la data de 1 decembrie 2014 activitatea religios-pastoralã este sustinutã de preotul Andrei Bitanu.

 

In prezent, in proprietatea Parohiei existã un singur cimitir. Cimitirul vechi din jurul Bisericutei din Deal nu se mai cunoaste deoarece, de multã vreme, de circa 100 de ani, nu se mai fac inmormantãri acolo, insã cateva pietre de mormant din cimitirul vechi, incizate cu semnul crucii, se mai pastreazã in pardoseala bisericutei-monument istoric.

 

In ce priveste patrimoniul, Parohia nu detine in prezent manuscrise, cãrti si obiecte de cult cu valoare istoricã, icoanele si cãrtile de cult vechi fiind depuse la Muzeul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din Alba-Iulia.

bottom of page