


G a l d a d e J o s
Arhiepiscopia Ortodoxã Romanã de Alba-Iulia, Protopopiatul Alba-Iulia

Parohia Ortodoxã 'Nasterea Maicii Domnului'

Catehizarea crestinilor comunitãtii

Cuvantul Lui Dumnezeu
este hrana sufletului, este intelepciune si luminã.
Citindu-L sufletul se va umple de luminã si mintea de intelepciune.
Prin activitatea de catehizare, Biserica parohialã din Galda de Jos isi invatã credinciosii cele mai importante lucruri legate de istoria mantuirii, asa cum este ea relatatã in Sf. Scripturã si in Vietile Sfintilor, catehizarea fiind, de fapt, slujba de a invãta pe altul adevãrurile despre credinta si morala evanghelicã.
Aceastã activitate de catehizare nu se desfasoarã doar ca o simplã orã de religie in care se transmit informatii despre Dumnezeu si sfinti, ci constã intr-o formã concretã de transformare spiritualã a credinciosilor, in mod special a copiilor si a tinerilor, pentru a ii apropia si mai mult de Bisericã. Am putea spune ca ora de religie si catehizarea sunt cele "douã maini" cu care Biserica lucreazã pentru transmiterea adevãrurilor despre credintã sau cei "doi plãmani" prin care copiii si tinerii pot sã respire aerul sfant si mireasma mantuirii.
Ne este de acum bine cunoscut Programul "Hristos impartasit copiilor" lansat incã din anul 2008 la nivelul intregii Patriarhii Romane, la initiativa si cu binecuvantarea Preafericitului Patriarh Daniel si a Sf. Sinod. Acest program catehetic urmãreste revigorarea invãtãmantului catehetic ortodox si reinnodarea practicii bisericesti din perioada interbelicã si antebelicã cu cea actualã.
Sub umbrela programului "Hristos impãrtãsit copiilor" la Parohia Ortodoxa din Galda de Jos se desfãsoarã activitãti dintre cele mai diverse:
-
vizite periodice la scoalã;
-
organizare de pelerinaje, excursii;
-
auditii de cantãri religioase;
-
spectacole de colinde;
-
proiectii video;
-
cercuri de discutii pe probleme de dezvoltare personalã, duhovnicesti si implicare socialã.

Programul oferã copiilor intre 6 si 18 ani posibilitatea completãrii formãrii spirituale din cadrul privat al familiei si din cea a invãtãmantului public, sansa unei autentice edificãri spirituale, dar mai ales o trãire aparte creatã de atmosfera bisericeascã si de intalnirea cu Pãrintele spiritual al comunitãtii.
La Biserica parohialã din Galda de Jos se desfasoarã un program de catehizare colectivã in ziua de vineri, dupã Slujba Sfintei Liturghii, dar nu numai colectivã, ci sunt intamplãri pe care omul vine sã le istoriseascã Preotului si asteaptã de la acesta cuvantul de invãtãturã.
Fiecare om este un unicat cu problemele lui, pentru fiecare credincios Preotul paroh isi dãruieste timpul sãu ca sã-l poatã ajuta sã-si lumineze drumul vietii.

Pr. Benone Scrob si copiii la biserica
parohialã din Galda de Jos
Dintre cele mai accesibile momente de catehizare, Spovedania ocupã un loc aparte. La Spovedanie, de obicei, se implineste intãrirea credintei prin scurte cateheze cu exemplificãri pe care Preotul le dã din viata Bisericii, din viata Parohiei, din tot ce se poate, dar si cu ocazia Tainei Botezului si a Cununiei, si in special la Botez, deoarece majoritatea credinciosilor cunosc mai putin semnificatiile acestei slujbe.
Inainte de sãvarsirea slujbei Botezului, Preotul sustine intotdeauna o introducere ce se transformã intr-o catehezã despre Sfintele Taine, aceste taine ce cuprind tot ceea ce este esential pentru mantuire.
Si, pe scurt, semnaleazã faptul cã Botezul este poarta de intrare in crestinism, pecetea darului Sfantului Duh, si apoi Impãrtãsania.

Preotul paroh cu copiii la grãdinita
din Galda de Jos
La slujbele din Biserica noastrã, bunaoarã, si cu scopul didactic de a-i face pe oameni sã nu vorbeascã intre ei pe parcursul slujbei, Preotul paroh ii provoacã pe toti sã fie ei insisi participanti in acest popor al lui Dumnezeu, unit in rugãciune, si toti sã rosteascã rãspunsurile la ectenii, incat toti sunt captati in lucrare si toti participã cu rãspunsul la invitatia de a zice "Doamne, miluieste".
La Taina Cununiei, cateheza se desfãsoarã dupã slujba propriu-zisã, cand Preotul paroh accentueazã faptul cã pericopa evanghelicã se referã la prefacerea apei in vin ca prima minune pe care a facut-o Mantuitorul, la o cununie.
Apoi subliniazã, de obicei, un fragment dintr-una dintre rugãciunile din cadrul acestei Taine, prin care ii cere Domnului Hristos sã fie de fatã, cu noi, la fel cum a fost si la nunta din Cana Galileei.
Aceastã catehezã se face ca sã inteleagã toti ce inseamnã Taina Cununiei si Taina in general, ca prezenta dumnezeiascã, si faptul cã ele sunt mijloacele mantuirii noastre.
In afarã de acestea, se foloseste si prilejul trist al Inmormantãrii, cand iarãsi, prin catehezã, oamenii sunt determinati sã nu utilizeze o formulã atat de obisnuitã in lumea de astãzi, fiindcã ni se pare cã ne exprimãm frumos atunci dacã spunem "a trecut in nefiintã". Aceastã formulã aratã faptul cã viata s-a desfiintat, or una din rugãciunile Inmormantãrii clarificã lucrurile: "Trupul sã se desfacã in cele din care a fost alcatuit, iar sufletul sã se aseze in ceata dreptilor", deci nu in nefiintã. Acestea sunt momentele cand se face cateheza care, chiar dacã nu este individualã ca la Spovedanie, e folositoare pentru toti.
Inainte de toate, cateheza despre Sfanta Liturghie este tema-cheie, fiindcã aceasta este slujba la care participã, de obicei, cei mai multi dintre credinciosi. Or, dacã nu intelege si nu cunoaste cuprinsul Liturghiei, credinciosul ajunge sã stea fãrã sã priceapã de ce se aflã in Bisericã. Si individual, dar mai ales colectiv, cel mai important lucru este cunoasterea acestei slujbe, iar catehizarea credinciosilor nostri in sensul acesta este absolut necesarã.
Sfanta Liturghie este in mod plastic numitã "scoalã a educatiei si desãvarsirii crestine" atat pentru copii cat si pentru adulti, pregãtindu-i pe acestia pentru viata de comuniune umanã, de solidaritate, dar si de comuniune spiritualã cu Mantuitorul Hristos prin Sfanta Impãrtãsanie.
O actiune cateheticã a Preotului paroh Benone Scrob a avut loc in Parohia "Nasterea Maicii Domnului" Galda de Jos, in ziua de duminicã 26 iulie 2015, cu participarea Preotului Florin Parasca, Inspector pentru Catehezã parohialã de la Arhiepiscopia Ortodoxã Alba-Iulia.
Incepand cu ora 18,00, a avut loc Seara de catehezã cu tema "Postul Adormirii Maicii Domnului". Aceastã temã a fost aleasã avand in vedere cã, peste putin timp, incepe perioada liturgicã amintitã.
Dupã slujba Paraclisului, la cantarea cãruia a participat intreaga comunitate, a urmat actiunea respectivã, ce a avut ca scop prezentarea teologiei marianice in contextul celor douã sãptãmani de post dinaintea Praznicului Adormirii. Dupã prezentarea demersului istoric al postului, au fost prezentate legãturile adanci ale acestei perioade in chiar randuiala Fecioarei Maria de a se pregãti cu post si rugãciune inainte de moarte.

Pe urmã, s-au amintit douã pasaje, unul din Vechiul Testament si altul din Noul Testament, care contureazã rolul si slujirea Maicii Domnului ca Mamã a intregului neam omenesc si de Avocatã sau Mijlocitoare a mantuirii sufletelor noastre. Credinciosii prezenti, pe marginea exemplelor date, au fost indemnati sã apeleze la ajutorul Preacuratei, si sã o cinsteascã potrivit mãsurii importantei pe care o detine in iconomia lui Dumnezeu. Dupã aceastã prezentare, a urmat seria intrebãrilor pe marginea posturilor din traditia noastrã rãsãriteanã, dar si a modului in care postim.

Pr. Benone Scrob si Pr. Florin Parasca la Seara de catehezã, 26 iulie 2015
In final, Preotul Florin Parasca, Inspector pentru Catehezã parohialã, a multumit Parintelui paroh Benone Scrob pentru invitatie si pentru organizarea acestei frumoase activitãti catehetice, si i-a urat mult succes in lucrarea pastoralã pe care o desfasoarã in ogorul lui Hristos.
In Parohia ortodoxã din Galda de Jos activitatea de catehizare este prioritarã. Preotul paroh Benone Scrob, cunoscand educatia religioasã a credinciosilor sãi, a realizat planuri si proiecte catehetice tot mai ample pentru Parohie astfel incat roadele spirituale nu au intarziat sã aparã, comunitatea gãldeanã se incheagã tot mai mult in jurul Preotului si Sfantului altar.

Pelerinaj la Mãnãstirea Sambãta,
15-17 mai 2015
Biserica parohialã Galda de Jos, pe deplin constientã de importanta misiunii sale prin catehizare, a avut in vedere, la initiativa Preotului paroh Benone Scrob, realizarea acestui website bisericesc cu scop misionar-pastoral, dar si educativ. Acesta are rolul de a mediatiza activitatile Bisericii prin noile tehnologii, de a da mãrturie de credintã ortodoxã in scopul expres al catehizãrii si educatiei crestine, dar si inlãturãrii invãtãturilor sectare. Totodatã are rolul intãririi comuniunii spirituale si stabilirii de legãturi cu acei credinciosi plecati la muncã in strãinãtate si care, pentru o perioadã de timp, sunt departe de Parohie si vor sã cunoascã viata acesteia.
Biblioteca virtualã permite crearea unui mediu informational electronic coerent, prin interconectarea institutiilor (biblioteci, muzee, centre de informare si documentare) care au ca atributii asigurarea informãrii si documentãrii pentru diverse categorii de beneficiari, cãrtile electronice castigand un public din ce in ce mai mare, editurile recurgand si la realizarea acestora in format audio, dar si in format multimedia.
Internetul este o proiectie electronicã, virtualã a universului si se prognozeazã ca acesta sã ajungã cel mai dezvoltat proiect cultural din istoria omenirii, putand sã inlocuiascã cu succes marile biblioteci, muzeele, teatrele si chiar televizorul clasic.
Utilizarea calculatorului in marea majoritate a activitãtilor sociale si a internetului care faciliteazã rezolvarea acestora, a condus in mod firesc la folosirea acestuia si in cadrul Bisericii noastre, la inceput pentru activitãti administrative dar, mai nou, si in cadrul educatiei.
Internetul dã posibilitatea oricãrui credincios ca intr-un timp foarte scurt, si facil, sã aibã acces la invãtãtura de credintã ortodoxã din cadrul diverselor site-uri religioase, sã asculte muzicã religioasã, sã citeascã textul Sfintei Scripturi si operele Sfintilor Pãrinti, dar si dialoguri cu pãrinti duhovnicesti contemporani, sã afle informatii actuale din activitatea si misiunea Bisericii Ortodoxe.
Cateheza in sine nu este doar o etapã in neincetatul proces educativ-formativ al crestinului, ci si un act de culturã crestinã care se impune prin armonia grãirii, a limbii literare utilizate, pe intelesul tuturor si totusi nobilã prin notiunile transmise si intotdeauna raportate la Logosul divin. Respectul fatã de nobletea grãirii in actul de catehizare denotã de fapt respectul pe care il avem fatã de Cuvantul de viatã fãcãtor al Mantuitorului Hristos, prezent in Sfintele Scripturi.
Ne alãturãm credintei cã Biserica Ortodoxã Romanã, prin misiunea ei dinamicã, realizatã prin Radio, TV, prin website-uri religioase sau utilizarea casetelor inregistrate inainte si dupã terminarea unui serviciu religios (muzicã religioasã sau predici) fãrã a vorbi de posibilitatea de a participa prin internet la un serviciu religios, contribuie la promovarea valorilor crestine, a demnitãtii umane, avand ca finalitate sfintirea persoanei umane si dobandirea impãrãtiei cerurilor.
Innoirea catehezei presupune astãzi, mai mult ca oricand, centrarea interesului pe latura formativã, atat a preotului, cat si a credinciosului, pe cresterea duhovniceascã, intr-o comuniune personalã care vizeazã, in final, mantuirea.

"A nu sti Scriptura este un neajuns pentru om, dar cel ce o cunoaste si o neglijeazã are un indoit neajuns"
(Sfantul Efrem Sirul, 306-373)
B I B L I A
SAU
SFANTA SCRIPTURA
A VECHIULUI SI NOULUI TESTAMENT
TRADUCERE LITERALA NOUA
COMPLETATA, REVIZUITA SI ACTUALIZATA



"Numai omul este in stare sã primeascã pe Dumnezeu, cãci numai acestui animal ii vorbeste Dumnezeu noaptea prin visuri, iar ziua prin minte. Si prin toate prevesteste oamenilor vrednici de el bunãtãtile viitoare". (Antonie cel Mare)




