


G a l d a d e J o s
Arhiepiscopia Ortodoxã Romanã de Alba-Iulia, Protopopiatul Alba-Iulia

Parohia Ortodoxã 'Nasterea Maicii Domnului'

Asociatii social-filantropice
In Parohia Galda de Jos functioneazã Asociatia 'Nasterea Maicii Domnului', care cuprinde mai multe familii tinere, dornice sã se implice in diverse activitãti culturale, sociale, filantropice si gospodãresti – colind, sãrbãtori pascale, Rusalii, amenajarea spatiilor verzi si Troitei, curãtenie, ajutorarea celor sãraci sau bolnavi.
Aceste familii sunt organizate si isi desfãsoarã activitatea in structura unui Comitet care le reprezintã, presedintele Comitetului fiind ales in persoana d-nei Viorica Doia. Comitetul Asociatiei "Nasterea Maicii Domnului" este alãturi de Consiliul parohial la fiecare activitate a Bisericii.
Dintre misiunile Asociatiei se mentioneazã: pãstrarea si perpetuarea conceptelor crestin ortodoxe ale familiei si, prin acestea, se perpetueazã credinta ortodoxã si traditiile poporului roman, conform doctrinelor, canoanelor, disciplinei, a obiceiurilor si datinilor; participarea la toate activitãtile comunitãtii, in cooperare cu Preotul paroh si Consiliul Parohial; ajutorarea celor in nevoi, prin oferirea de asistentã si ajutor celor in dificultate si prin strangerea de fonduri.
Impreunã cu pãrintele capelan Andrei Bitanu de la Capela 'Sf. Pantelimon' din incinta C.R.R.N. Galda de Jos, Parohia desfãsoarã activitãti social-filantropice asa cum sunt, de exemplu, cele din cadrul misiunii social-filantropice de la Asezãmantul filantropic 'Sf. Ghelasie' din Galda de Jos.
Strana
Cantãretii bisericeşti, cunoscuti şi sub numele de dascãl, tarcovnic, psalt, cantor sau citet, asigurã rãspunsurile stranei, cantand sau citind acele pasaje din slujbele bisericeşti randuite dupã tipic. Cantãretii sunt numiti, la propunerea Preotului paroh si a Consiliului parohial, de cãtre chiriarh, intr-o sedintã a Consiliului eparhial.
Cantãretii bisericesti participã, alãturi de Preot, la realizarea serviciului religios - slujbele duminicale si cele de peste an, la botezuri, nunti, inmormantãri si parastase. De asemenea, cantãretii bisericesti desfasoarã activitãti administrative in cadrul bisericii, primul cantãret fiind si membru de drept in Consiliul parohial.
Dintre cantãretii de seamã din anii trecuti pot fi mentionati Trifon Trif, Vasile Udrea, Vasile Vant, Silviu Udrea si Petru Darlea, iar cantãretii actuali ai Bisericii sunt Mihai Popa - teolog, Ioan Ucenic, Iustin Petrean si Traian Chira.
Corul
Cantarea coralã in bisericã este o formã de manifestare a cantãrii colective, in care intervine criteriul estetic. Corul este acela care isi propune sã cante pentru toti cei de fatã.
Una dintre conditiile esentiale ale cantãrii in bisericã este ca toti credinciosii sã-si integreze vocile intr-un ansamblu cat mai omogen. Cei care cantã in grupul coral trebuie sã se incadreze cu umilintã si sã nu strice echilibrul sonor.
Responsabilitatea dirijorului creste intrucat el va trebui sã canalizeze intregul discurs coral in sensul exprimãrii rugãciunii colective. Cand corul va putea fi exponentul duhului rugãciunii tuturor celor prezenti in bisericã, atunci cantarea coralã isi va indeplini adevarata ei misiune.
In Parohia Galda de Jos functioneazã, din anul 1970, un grup coral format in cea mai mare parte din femei. Din anul 2010 grupul coral a primit numele de Corala "Nasterea Maicii Domnului", perfectionandu-se continuu si primind noi membri, in mod periodic, panã in prezent ajungandu-se la aproximativ 30 de persoane.
Dirijorul Coralei "Nasterea Maicii Domnului" este d-na inv. Mihaela Popa, iar responsabili sunt Gheorghe Cetean si Lenuta Moises. Datorãm recunostintã si unor membri ai Coralei, mentionand aici pe Ileana Udrea, Viorica Beldean si Iustin Petrean.
Pentru a vizualiza Statutul pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Romane accesati butonul alãturat.
Organizarea Parohiei
Activitatea Parohiei Galda de Jos cuprinde proclamarea si propovãduirea Evangheliei potrivit cu credinta Crestinã Ortodoxã, sfintind credinciosii cu harul lui Dumnezeu prin cult, Sfanta Liturghie si celelalte Sfinte Taine, imbunãtãtind viata duhovniceascã a parohienilor si sporind numãrul membrilor acesteia prin primirea altor membri in Bisericã prin catehizare, botez si/sau mirungere. In plus, Parohia intreprinde activitãti sociale, educationale si filantropice, de asemenea, se angajeazã adesea in activitãti inter-ortodoxe, ecumenice si inter-religioase.
Pe plan local, Parohia este condusã si administratã de cãtre Preotul paroh Benone Scrob hirotonit canonic, in cooperare cu Consiliul Parohial.
Pe langã Consiliul Parohial, conform Statutului BOR, functioneazã anumite comitete si asociatii care sã serveascã nevoile Parohiei. Toate comitetele sau comisiile Parohiei, cu exceptia Comitetului de Propuneri si Comitetului Controlorilor Financiari, functioneazã sub supravegherea Preotului si a Consiliului Parohial.
Preotul paroh
Preotul paroh Benone Scrob isi exercitã, in numele Parohiei Galda de Jos, obligatiile pastorale care constau in pãstorirea Parohiei care i-a fost incredintatã, conducand viata ei in randuialã, pãstrand unitatea acesteia si mentinand-o pe calea credintei cãtre menirea ei divinã.
Preotul paroh administreazã parohienilor sãi Sfintele Taine si sãvarseste celelalte slujbe prescrise. De asemenea, propovãduieste Evanghelia, doctrina, traditiile, canoanele si disciplina Bisericii ortodoxe. Mai mult, vegheazã asupra cresterii si progresului Parohiei in trãirea crestinã, prin indeplinirea indatoririlor sale pastorale.
Sãvarseste Sfanta Liturghie si Laudele bisericesti in duminici, sãrbatori si in alte zile ale sãptãmanii, cu rostirea cuvantului de invãtãturã; sãvarseste Sfinte Taine si ierurgii; catehizeazã copii, tineri si adulti conform indrumãrilor Centrului eparhial.
Preotul paroh Benone Scrob slujeste in Parohia Galda de Jos din luna mai 2010. Eforturile preotului s-au concentrat pe optimizarea conditiilor de activitate de la Biserica parohialã si de la Casa parohialã, pe lucrãrile de renovare a bisericutei-monument istoric si pe lucrãrile de executie la Capela Mortuarã, construitã in cimitirul parohial si finalizatã in anul 2015.
Intr-una dintre sãlile Castelului Kemény-Albini, unde functioneazã Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatricã, s-a realizat Capela ortodoxã 'Sf. Pantelimon' dotatã cu toate cele necesare exercitãrii cultului.
Consiliul Parohial
Consiliul Parohial este rãspunzãtor fatã de Adunarea Generalã a Parohiei si fatã de Arhiepiscop pentru administrarea tuturor treburilor Parohiei, conform cu misiunea, scopul si menirea Bisericii, asa cum sunt definite in Statutul Bisericii Ortodoxe Romane. Consiliul Parohial este, de asemenea, recunoscut drept Consiliu de Administratie sau Consiliu Director.
Consiliul Parohial tine sedinte ordinare, de regulã o datã pe lunã, si sedinte speciale dupã caz atunci cand Preotul, Presedintele Consiliului Parohial sau majoritatea membrilor Consiliului considerã necesar.
Membrii Consiliului Parohial sunt alesi pentru o perioadã de doi ani de cãtre membrii parohieni in bunã randuialã. Un membru al Consiliului Parohial poate fi ales pentru prioade succesive sau multiple. Alegerea in Consiliul Parohial este o slujire si toti cei care servesc sunt chemati sã mãrturiseascã pe Hristos si credinta Ortodoxã tuturor celor pe care-i intalnesc in toate aspectele vietii.
Consiliul Parohial deleagã membri care, în calitate de epitropi, sprijinã Preotul Paroh in administrarea corectã si eficientã a bunurilor parohiale.
Dintre cei alesi sã aibã grijã de averea Parohiei ortodoxe din Galda de Jos se mentioneazã fostii epitropi Dumitru Suciu, Milinton Gombos si Ioan Cerghedean, iar epitropii alesi in prezent sunt Doroftei Moises si Vasile Oltean.


